Wat is 3×50?

Doe mee aan een uniek fotoproject: 50 weken fotograferen met de 50mm lens!

Heb jij de passie en creativiteit om een heel jaar lang je fotografische vaardigheden te verkennen en te verbeteren? HeelHollandFotografeert organiseert voor de 9e keer een exclusief fotoproject waarbij jij de kans krijgt om met één lens – de veelzijdige 50mm – een jaar lang te fotograferen en te schitteren!

Wat houdt het project in?

📸 Focus op de 50mm lens: Deze lens staat bekend om zijn veelzijdigheid en prachtige resultaten. Perfect voor portretten, landschappen, straatfotografie en meer!

📸 Een jaar lang inspiratie: Ontdek nieuwe perspectieven, ontwikkel je stijl en breid je portfolio uit met unieke beelden. En dat doen we 50 weken lang, bijna een jaar dus.

📸 Lid van een exclusieve club fotografen: Er kunnen maar 50 deelnemers meedoen aan dit project. Je bent dus automatisch lid van die exclusieve club 3×50-fotografen.

50 deelnemers, 50 weken en de 50mm lens. Dit fotoproject heet niet voor niets 3×50.

Maar niet iedereen kan en mag meedoen. Er is een selectieproces. Voordat je toegelaten wordt moet je door een kleine ‘sollicitatie’. Je laat je huidige portfolio zien en geeft aan waarom jij mee wilt doen. Voor 3×50 zijn. We op zoek naar een hoge kwaliteit in de fotografie en dat laat je dus zien in je ‘sollicitatie’.

Waarom zou je meedoen?

3×50 is de perfecte stok achter de deur om wekelijks te fotograferen. Je moet namelijk iedere week een foto inleveren. En die foto maak je dus met je 50mm lens. Je mag zelf weten wat je op de foto zet gedurende dit jaar. En zijn geen vastgestelde thema’s. Je hebt dus echt de kans om je eigen stempel op je fotografie te drukken.

Waarom zou je niet meedoen?

Als je het te druk hebt om iedere week een foto te maken. En (te) druk baan of studie hebt of je bent op zoek naar uitgebreide feedback op je foto’s. Of als je weet dat je af en toe moeite hebt om een foto te maken.

Zin om mee te doen?

Denk er eens over na. Hier op de website zie je voorbeelden van het huidige 3x50m project. Verderop zie je de ‘spelregels’ en veelgestelde vragen over dit project.

Wil je dan meedoen, we starten op 29 juli 2024, dan meld je je aan. Je krijgt dan snel een link naar de sollicitatie-pagina. Daar krijg je wat vragen over jezelf en je fotografie en lever je wat foto’s in. Je verneemt dan vanzelf of je mee kan doen. Dat aanmelden doe je hier trouwens.

De ‘spelregels van 3×50

Als je meedoet met 3×50 dan zijn er een aantal spelregels waar je je aan moet houden. Het is goed om deze door te lezen voordat je jezelf aanmeldt.

  • De deelnemers aan 3×50 fotograferen voor dit project met een vaste 50mm lens. Gebruik je een APS-C of een micro 4/3 camera (dus geen Fullframe camera), dan gebruik je ook een vaste 50mm lens. Let op, alleen een vaste ofwel prime lens is toegestaan voor dit fotoproject. Het is dus niet mogelijk om mee te doen met een zoomlens die je op 50mm zet!
  • De deelnemers maken iedere week, gedurende 50 weken, een nieuwe foto. Het is niet toegestaan om archieffoto’s te gebruiken of alvast ‘voorwerk’ te doen. De week start op maandag en eindigt op zondag.
  • en ook als je een weekje geen inspiratie hebt of geen goede foto hebt gemaakt MOET je een foto plaatsen. Het is dus als je mee mag doen niet vrijblijvend. Je committeert je aan dit project. We starten met 50 mensen en eindigen met 50 deelnemers.
  • De foto’s worden door de deelnemers zelf iedere week geplaatst op de website en worden geautomatiseerd geplaatst op de Facebook en Twitter pagina van 3×50.
  • Foto’s mogen bewerkt worden, maar fotografie is de basis van dit project.
  • Je kan alleen deelnemen als je toegelaten wordt tot dit project. Om de kwaliteit van de foto’s op een goed niveau te houden wordt niet iedereen automatisch toegelaten. Na je aanmelding wordt er gevraagd naar je ervaring in de fotografie en om wat voorbeelden toe te zenden. Let op, je hoeft dat nog niet te doen bij je aanmelding.
  • Om mee te doen betaal je een bijdrage van €50,-. Deze kosten worden gebruikt om de website online te houden voor minimaal 3 jaar. Je krijgt dus de infrastructuur voor dit project voor die €50,-.

Wat is 3×50 WEL

3×50 is een fotografieproject waarbij je zelf aan de slag gaat gedurende een jaar. En als extra ‘handicap’ doe je dat ook nog eens door alleen gebruik te maken van de 50mm lens. Je verzint zelf het onderwerp van je foto’s. Soms nemen deelnemers één of meer thema’s gedurende de 50 weken. maar het kan ook zijn dat je gewoon iets op de foto zet wat die week voorbij komt. Er zijn bijna (*) geen regels aan wat je fotografeert.

Wat is 3×50 NIET

3×50 is geen fotoproject waarbij je commentaar krijgt op je foto’s. Je krijgt ook geen opdrachten waar je wekelijks of maandelijks mee aan de slag kan. je moet echt zelf aan de slag. Er is wel een besloten Facebookgroep waar alle deelnemers aan deel kunnen nemen. Daar kan je om tips, trucs en commentaar vragen. Maar dat is zeker niet de insteek van dit project.
Wil je wel feedback op je foto’s, overweeg dan eens het Fotojaar dat ook een jaar duurt of de Foto7weekse die maar 7 weken duurt.

(*) Bijna geen regels over wat je op de foto zet, maar toch wel een beetje. Het is namelijk zo dat foto’s automatisch geplaatst worden op Facebook en Twitter. Met name Facebook heeft moeite met bepaalde foto’s zoals naakt. Deze foto’s mag je wel maken voor het project zolang ze niet te expliciet zijn, maar we moeten er voor zorgen dat ze niet automatisch op Facebook geplaatst worden. Daarnaast is het ook niet mogelijk om kwetsende of discriminerende foto’s te plaatsen. Die mogen gewoon niet.

Veelgestelde vragen over 3×50

Ja, je maakt gedurende dit project iedere week een foto met de 50mm en die zet je op de website

Ja, je maakt de foto met je 50mm. En dat is een vaste 50mm lens. Dus geen zoomlens die (precies of ongeveer) op 50mm staat.

Nee, het is een echte 50mm lens. Of je nu met een fullframe camera, een APS-C camera of een micro 4/3 fotografeert.
En ik weet dat die camera’s daardoor allemaal een andere equivalente brandpuntsafstand hebben. Maar toch gebruik je een 50mm lens. Dat mag ook een bijzondere 50mm lens zoals een lensbaby zijn, als het maar een 50mm is.

Wekelijks lever je een foto in. Dat doe je door die foto op deze website te zetten. Daar heb je een beetje technische kennis voor nodig. Maar wees gerust, er zijn stap voor stap handleidingen en video’s waarin ik je laat zien hoe je dat doet. Tenzij je bang bent voor computers lukt dit gewoon.

De meeste mensen kunnen tijdens hun vakantie een foto op de website zetten. Maar als dat niet lukt, dan lever je je foto later in. Maar je zorgt wel dat je de foto (of foto’s) in de juiste week hebt gemaakt met de 50mm lens.

Nee, dat moet niet. Maar realiseer je dat we een hoge kwaliteit van fotografie willen bij dit exclusieve fotoproject. Ik weet uit ervaring dat eigenlijk iedere foto op z’n minst een kleine nabewerking nodig heeft. Zelfs bij een goede foto kan dat het verschil maken.

Je maakt en levert iedere week een foto in, dat is de afspraak. Je doet dus alleen mee als je vooraf weet dat dit mogelijk is.

Maar eerlijk is eerlijk, als je alles vooraf zou weten, dan zou het leven een stuk makkelijker zijn. Er kunnen dus zaken in je leven gebeuren die zo’n impact hebben dat he die week of weken niet lukt. Daar kunnen we ons allemaal wat bij voorstellen. Maar je snapt ook dat ‘een keertje geen zin’ of ‘geen inspiratie’ daar niet bijhoren.

De kosten hou ik expres laag. Die zijn €50,- per deelnemer. Dat bedrag dekt net de kosten voor de infrastructuur van dit project. En je foto’s blijven zeker 3 jaar staan op deze website zodat je dat ook als portfolio kan gebruiken.

Dat is niet de insteek van dit project. Maar er is een speciale 3×50 praatgroep waar je om feedback kan vragen. Het is wel zo dat dit minimaal is gebeurt in de afgelopen jaren. Ben je echt op zoek naar een manier om feedback te krijgen op je fotografie, dan is meedoen aan de Foto7weekse of het Fotojaar een betere optie.

0
50 Fotografen

In mei 2013 bedacht Mischa de Muynck van HeelHollandFotografeert dit 3×50 project. In 2024 starten we voor de 9e keer dit geweldige project uitvoeren. Ieder van de 50 fotografen die meedoen maakt gedurende 50 weken iedere week een foto met de 50mm lens.

0
maken 50 weken lang 50 foto’s

Als fotografiedocent ziet Mischa vaak dat mensen een ‘stok achter de deur’ nodig hebben om foto’s te maken. Met het 3×50 project verbinden de deelnemers zich ertoe om gedurende langere tijd bewust bezig te zijn met fotografie waardoor zij de kwaliteit naar een hoger plan kunnen tillen.

0
met de 50mm lens

De 50 fotografen komen uit heel Nederland, maar ook uit België en Noorwegen. Zij maken de foto’s daar waar ze die week zijn. Het 3×50 project start half 2024 voor de negende keer en halverwege 2025 zijn er dus weer 2500 foto’s gemaakt én gepubliceerd op deze website.