3×50, editie 2024-2025

Een fotoproject dat start in 2024 en 50 weken duurt.

Het maken van herinneringen wordt nog leuker door fotografie. Ik weet dat als geen ander. Maar het is niet altijd makkelijk om bezig te blijven, om die camera iedere keer te pakken. Dat is dan ook de reden waarom ik in 2013 voor de eerste maal dit project bedacht. Na een pauze van een aantal jaar organiseer ik nu voor de 9e keer 3×50. Met een paar kleine aanpassingen ten opzichte van de vorige edities en terug naar de basis van de vaste 50mm lens.

Dit fotografieproject is een perfecte manier om een jaar lang in ieder geval iedere week bezig te zijn met je camera en de fotografie. En bezig zijn met fotografie zorgt dat je niet alleen een betere fotograaf wordt, je hebt ook nog een jaar lang met foto’s.

Op maandag 29 juli start 3×50 – editie 2024/2025

We starten dus niet aan het begin van een jaar zoals dat in de afgelopen edities van 3×50 wel het geval was. We starten halverwege het jaar. Om de kans te vergroten dat alle 50 deelnemers de finish halen, starten we halverwege het jaar. Hierdoor zijn we ook halverwege van 2025 pas klaar. Start en einde is dus in de zomer.

Verder is de basis van 3×50 gelijk. 50 deelnemers die 50 weken lang met de 50mm lens fotograferen.

Na wat aanpassingen in de afgelopen jaren gaan we weer terug naar de basis. Gewoon met een vaste 50mm lens fotograferen. Of je nu met een fullframe of een cropcamera fotografeert, de deelnemers gebruiken een vaste 50mm lens.


Wat is 3×50 wel?

Als je mee mag doen aan 3×50 dan conformeer je jezelf voor 50 weken aan dit fotografieproject. Samen met 49 anderen overigens. Iedere week lever je één foto in die je in die week hebt gemaakt. En die foto heb je gemaakt met een 50mm lens. Er is geen mogelijkheid om een archieffoto in te leveren of een week vooruit te werken. Enige uitzondering is als je echt niet de beschikking hebt over internet. Dan mag je later de foto van de juiste week inleveren. Maar in alle gevallen maak je dus iedere week de foto.

De onderwerpen die je op de foto zet, dat mag je zelf weten. Je hebt de vrijheid om dit fotoproject visueel en conceptueel zelf in te vullen.

Ergens in het 3×50 jaar is er een bijeenkomst op een nader te kiezen locatie. Daar zijn alleen deelnemers van 3×50 welkom, dus een besloten en uiterst exclusieve club.

Wat is 3×50 niet?

Het is geen fotocursus. Er zijn geen opdrachten en je krijgt ook geen feedback van mij, Mischa. Heb je wel behoefte aan feedback, dan heb ik verschillende andere fotoprojecten voor je ter beschikking. Denk aan het Fotojaar of de Foto7weekse.

In de afgelopen edities hebben verschillende deelnemers de behoefte gehad om onderling feedback uit te wisselen. Daar is infrastructuur voor aanwezig (er is een besloten Facebookgroep), maar dit is nooit echt van de grond gekomen. Maar de infrastructuur ligt er en indien er behoefte is kan ik ‘gereedschappen’ en kennis leveren om onderling feedback te geven.

3×50 is geen vrijblijvend fotoproject, als je mee wilt doen en geselecteerd wordt dan wordt je geacht om de 50 weken vol te maken.

Wat is makkelijk aan 3×50?

De keuze van de lens. Dat is gewoon een vaste 50mm lens. Dus niet een andere lens die daarbij in de buurt komt of een zoomlens die je op 50mm zet. We gaan terug naar de basis. Dus een 50 mm lens of je nu met een cropcamera, micro 4/3 of een fullframe camera fotografeert.

Over die 50mm op een fullframe-camera, systeemcamera of micro 4/3 camera. Ik weet dat een vaste 50mm lens er anders uitziet op verschillende formaten sensoren. Maar toch werken we allemaal met vaste 50mm. Vind je dat vervelend? Dan moet je niet meedoen

Daarnaast is het ook een duidelijk project. Iedere week moet je één foto inleveren die je die week gemaakt hebt.

Wat is moeilijk aan 3×50?

Dat je iedere week een foto in moet leveren. Je moet dus iedere week op pad of in ieder geval aan de slag om de foto voor die week te maken. Dat lijkt makkelijker dan dat het is. Uit ervaring met vorige edities weet ik dat mensen worstelen met onderwerpen, soms moeite hebben om een foto te publiceren waar ze toch niet helemaal tevreden over zijn of gewoon geen tijd hebben die week.


Voor wie is 3×50 niet bedoeld?

  • Heb je af en toe moeite met motivatie? Niet meedoen!
  • Heb je een drukke baan of studie? Niet meedoen!
  • Heb je geen vaste 50mm lens? Niet meedoen!
  • Heb je grootste plannen voor die 50 weken (zoals verhuizen, wereldreis of bruiloft)? Niet meedoen!
  • Wil je graag feedback op je foto’s of tips en trucs? Niet meedoen!
  • Vind je jezelf onhandig met computers? Niet meedoen! Want je moet wekelijks je foto op de website plaatsen en dat is net iets moeilijker dan een foto op Facebook plaatsen. Het is natuurlijk wel zo dat ik je er bij help, ik maak hele duidelijke stap voor stap instructies.

Voor wie is 3×50 wel bedoeld dan?

Als je bereid bent en de mogelijkheid hebt om iedere week een (goede) foto te maken én de tijd hebt om die te plaatsen. Hoeveel tijd je nodig hebt is voor iedere persoon anders. Maar hou rekening met minimaal een uur per week. Ook in weken dat het slechts 7 uur per dag licht is zal je ergens in die week een foto moeten maken.

Verder beschik je over een vaste 50mmm lens of je schaft die aan. En je hebt dus de beschikking over een spiegelreflex camera of een systeemcamera waar die lens op past.

Je hebt voldoende creativiteit en inspiratie om dat 50 weken lang te doen. Of je nu werkt in een thema (of themas) of ieder week ziet wat er voorbij komt.

Wat krijg je als je meedoet?

Je bent dan lid van een exclusieve club. Ieder jaar kunnen er maar 50 mensen aan meedoen. Je krijgt toegang tot de 3×50 website waar je wekelijks je foto plaatst en je krijgt toegang tot de 3×50 Facebook groep. Ook kan je meedoen aan de jaarlijkse 3×50 bijeenkomst waar alleen 3×50 deelnemers aan mee mogen doen.

Hoe gaat de selectie?

Mee willen doen is nog niet mee kunnen doen. Want er is een selectieprocedure. Met dit project willen we namelijk een hoge kwaliteit fotografie bewerkstelligen. En ook een streven dat alle deelnemers een grote kans hebben om de eindstreep te halen.

Nadat je jezelf als belangstellende aan hebt gemeld krijg je een vragenlijst toegestuurd die je invult. Hier geef je je beweegredenen waarom je mee wilt doen en wat je van dit fotoproject verwacht. Daarnaast laat je op verzoek ook wat foto’s zien die je al hebt gemaakt.

Deze antwoorden en de foto’s worden uitgebreid bekeken en er wordt een inschatting gemaakt of de kwaliteit voldoende is. Er is namelijk het streven om de kwaliteit van de foto’s hoog te hebben.

Mocht je niet uitgekozen worden wil dat niet inhouden dat je niet geschikt bent. Zie het als een sollicitatieprocedure. Er zijn slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar terwijl er meer gegadigden zijn. Keuzes moeten dus gemaakt worden.

Wat kost deelname aan 3×50?

Deelname aan 3×50 bedraagt €50,-. Daarvoor krijg je de infrastructuur van dit project en de begeleiding aan het begin om te zorgen dat je zelfstandig wekelijks je foto’s kan plaatsen. Ook kan je vragen stellen die inhoudelijk te maken hebben met het 3×50 fotoproject.

Wil je ook meedoen aan de 3×50 dag? Die kosten draag je zelf en zullen beperkt zijn.

Wil je meedoen?