De ‘spelregels van 3×50

Als je meedoet met 3×50 dan zijn er een aantal spelregels waar je je aan moet houden. Het is goed om deze door te lezen voordat je jezelf aanmeldt. Dat aanmelden doe je hier trouwens.

  • De deelnemers aan 3×50 fotograferen voor dit project met een vaste 50mm lens. Gebruik je een APS-C of een micro 4/3 camera (dus geen Fullframe camera), dan gebruik je ook een vaste 50mm lens. Let op, alleen een vaste ofwel prime lens is toegestaan voor dit fotoproject. Het is dus niet mogelijk om mee te doen met een zoomlens die je op 50mm zet!
  • De deelnemers maken iedere week, gedurende 50 weken, een nieuwe foto. Het is niet toegestaan om archieffoto’s te gebruiken of alvast ‘voorwerk’ te doen. De week start op maandag en eindigt op zondag.
  • en ook als je een weekje geen inspiratie hebt of geen goede foto hebt gemaakt MOET je een foto plaatsen. Het is dus als je mee mag doen niet vrijblijvend. Je committeert je aan dit project. We starten met 50 mensen en eindigen met 50 deelnemers.
  • De foto’s worden door de deelnemers zelf iedere week geplaatst op de website en worden geautomatiseerd geplaatst op de Facebook en Twitter pagina van 3×50.
  • Foto’s mogen bewerkt worden, maar fotografie is de basis van dit project.
  • Je kan alleen deelnemen als je toegelaten wordt tot dit project. Om de kwaliteit van de foto’s op een goed niveau te houden wordt niet iedereen automatisch toegelaten. Na je aanmelding wordt er gevraagd naar je ervaring in de fotografie en om wat voorbeelden toe te zenden. Let op, je hoeft dat nog niet te doen bij je aanmelding.
  • Om mee te doen betaal je een bijdrage van €50,-. Deze kosten worden gebruikt om de website online te houden voor minimaal 3 jaar. Je krijgt dus de infrastructuur voor dit project voor die €50,-.

Wat is 3×50 WEL

3×50 is een fotografieproject waarbij je zelf aan de slag gaat gedurende een jaar. En als extra ‘handicap’ doe je dat ook nog eens door alleen gebruik te maken van de 50mm lens. Je verzint zelf het onderwerp van je foto’s. Soms nemen deelnemers één of meer thema’s gedurende de 50 weken. maar het kan ook zijn dat je gewoon iets op de foto zet wat die week voorbij komt. Er zijn bijna (*) geen regels aan wat je fotografeert.

Wat is 3×50 NIET

3×50 is geen fotoproject waarbij je commentaar krijgt op je foto’s. Je krijgt ook geen opdrachten waar je wekelijks of maandelijks mee aan de slag kan. je moet echt zelf aan de slag. Er is wel een besloten Facebookgroep waar alle deelnemers aan deel kunnen nemen. Daar kan je om tips, trucs en commentaar vragen. Maar dat is zeker niet de insteek van dit project.

(*) Bijna geen regels over wat je op de foto zet, maar toch wel een beetje. Het is namelijk zo dat foto’s automatisch geplaatst worden op Facebook en Twitter. Met name Facebook heeft moeite met bepaalde foto’s zoals naakt. Deze foto’s mag je wel maken voor het project zolang ze niet te expliciet zijn, maar we moeten er voor zorgen dat ze niet automatisch op Facebook geplaatst worden. Daarnaast is het ook niet mogelijk om kwetsende of discriminerende foto’s te plaatsen. Die mogen gewoon niet.

0
50 Fotografen

In mei 2013 bedacht Mischa de Muynck van HeelHollandFotografeert dit 3×50 project. In 2023 starten we voor de 8e keer dit geweldige project uitvoeren. Ieder van de 50 fotografen die meedoen maakt gedurende 50 weken iedere week een foto met de 50mm lens.

0
maken 50 weken lang 50 foto’s

Als fotografiedocent ziet Mischa vaak dat mensen een ‘stok achter de deur’ nodig hebben om foto’s te maken. Met het 3×50 project verbinden de deelnemers zich ertoe om gedurende langere tijd bewust bezig te zijn met fotografie waardoor zij de kwaliteit naar een hoger plan kunnen tillen.

0
met de 50mm lens

De 50 fotografen komen uit heel Nederland, maar ook uit België en Noorwegen. Zij maken de foto’s daar waar ze die week zijn. Het 3×50 project start half 2023 voor de achtste keer en halverwege 2024 zijn er dus 2500 foto’s gemaakt én gepubliceerd op deze website.