Week 10, Edwin van Laar

Mijn 3×50 van 2020.

Ik ben niet uitgegaan van de mooiste of best gelukte foto van dit jaar, maar ik heb gekozen voor de foto van 2020 die voor mij het meest betekenisvol is. Dat is de foto van week 10, genomen op 15 maart 2020. De dag dat de 1e lockdown (per 16 maart 2020) werd aangekondigd.

Dit moment is tekenend geweest voor de omslag die in wij 2020 meemaakten. Supermarkten werden leeg gehamsterd (tot en met de chips aan toe!), musea, dierenparken, horeca, kappers, nagelsalons en andere “contactberoepen” dicht, scholen gesloten en overgeschakeld op thuisonderwijs, sociale leven op z’n kop en er werd massaal  overgeschakeld op thuis werken.

Ook voor mijn fotografie betekende dit een flinke omslag. Als straatfotograaf begeef ik mij graag onder de mensen. Dat was dus klaar… Dit is voorlopig de laatste straatfoto die ik maakte en het gaat zeker tot ver in 2021 duren voordat ik de volgende straatfoto maak. Dit zorgde er ook voor dat ik een nieuwe kant van fotografie heb ontdekt: landschapsfotogafie. En dat bevalt best goed!

Tekenend voor mijn karakter: denken in mogelijkheden in plaats van hindernissen. Dat liep als een rode draad door het jaar 2020, zowel zakelijk als privé.

Het zal nog wel even duren voordat wij terug kunnen naar de manier van leven die tot maart 2020 “normaal” gevonden werd. Ook 2021 zal volledig in het teken staan van COVID-19 en zijn mutaties. Tot het moment dat dit venijnige virus onder controle is. maken wij er gewoon nog steeds het beste van en genieten wij van het leven binnen de mogelijkheden die er zijn.

2020: ik laat je achter met gemengde gevoelens. Een jaar met een dikke zwarte rand met de nodige persoonlijke drama’s. Maar 2020 heeft ook veel nieuwe inzichten en wijze lessen gebracht richting de toekomst. In 2021 sla ik dit mooie project over, maar in 2022 ben ik er vast wel weer bij 🙂